COMUNICAT DE PRESĂ

 

În data de 09.02.2015, urmare a anchetei desfășurate în baza unui denunț formulat în luna septembrie 2014, prin intermediul unui apel la Linia Tel Verde Anticorupție 0800.806.806, Ofițerii Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Vaslui, sub coordonarea procurorului desemnat pe linie de corupție din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, au prins-o în flagrant pe B.S., medic primar în cadrul secției Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, când a primit suma de 1500 de lei de la investigatorul C.M., după ce anterior, B.S. a pretins, la data de 02.02.2015 respectiva sumă pentru a realiza actul medical solicitat de C.M., respectiv o întrerupere de sarcină asupra unei persoane de sex feminin.

Concomitent, au fost desfășurate opt percheziții la instituții publice și la domiciliile unor suspecți în vederea identificării de mijloace materiale de probă.

Din probatoriul administrat rezultă suspiciunea rezonabilă privind săvârșirea de infracțiuni de corupție și fals de către mai mulți angajați ai Spitalului Județean de Urgență Vaslui care, în virtutea faptului că dețin o anumită autoritate conferită de pregătirea de specialitate și utilizând resursele Spitalului Județean de Urgență Vaslui, au creat o practică în sensul pretinderii și primirii de bani de la pacienți în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv prestarea serviciilor medicale.

Astfel, în sarcina inculpatei B.S. s-a reținut comiterea a cinci infracțiuni de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.p., o infracțiune de fals intelectual, prev. de art. 321 alin. 1 C.p., o infracțiune de întreruperea cursului sarcinii, prev. de art. 201 alin. 1 lit. c C.p.,toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.p..

În sarcina inculpatei A.D. s-a reținut comiterea a opt infracțiuni de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.p., o infracțiune de fals intelectual, prev. de art. 321 alin. 1 C.p. și o infracțiune de întreruperea cursului sarcinii, prev. de art. 201 alin. 1 lit. c C.p., toate cu aplic. art. 38 alin. 1 C.p.; iar în sarcina inculpatului T.A. a cinci infracțiuni de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.p. și o infracțiune de favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 alin. 1 Cp., toate cu aplic. art. 38 alin. 1 Cp.

În seara zilei de 09.02.2010, după audierea mai multor persoane, procurorul de caz a dispus reținerea preventivă a celor două inculpate, respectiv A.D. și B.S., cât și luarea măsurii controlului judiciar față de un al treilea cadru medical, T.A., toți medici în cadrul secției Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

În data de 10.02.2015, inculpații reținuți vor fi prezentați instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Activitățile procedurale au fost efectuate de ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție (Serviciile Județene Anticorupție Vaslui, Iași, Galați, Vrancea, Bacău, Neamț), I.P.J. Vaslui, cu sprijinul I.J.J. Vaslui, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Cercetările continuă în vederea stabilirii activității infracționale și a altor persoane implicate în acte de corupție.

 

BIROUL DE PRESĂ AL PARCHETULUI DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL VASLUI